Magneesiumi kasu inimorganismile

Magneesium on paljudele hästi tuttav mikroelement. Seda tarvitavad sageli inimesed, kes tegelevad aktiivselt spordiga või teevad rasket tööd. Sellel mikroelemendil on rahustav ja lõdvestav toime, sellepärast aitab see sportlastel vähendada lihaskrampe ja rasket tööd tegevatel inimestel stressi või koguni depressiooni sümptomitega kergemini toime tulla.

Magneesium on organismile eluliselt oluline, sest see osaleb ainevahetusprotsessides ja ensüümide töös ning kannab hoolt luude, lihaste ja närvisüsteemi seisukorra eest. Organism annab selle mikroelemendi puudusest märku mitmete sümptomitega, nagu väsimus, nõrkus, unetus, depressioon, närvilisus, halvenenud mälu ja keskendumisvõime, lihasspasmid ja krambid, kõrge vererõhk, kehv isu, iiveldus või oksendamine, liigesevalu jms. Magneesiumipuudust saab kinnitada vereuuringuga.

Magneesiumi kasu:

Magneesium on üks kolmest mineraalist (teised kaks on kaltsium ja fosfor), mis on vajalikud laste ja täiskasvanute luude ülesehituseks. Samuti osaleb see paljudes muudes organismi protsessides ja on oluline:

  • kaltsiumi omastamiseks ja selle normaalse taseme säilitamiseks organismis,
  • rakkude energiatootmiseks,
  • vererõhu normaliseerimiseks,
  • veresoonehaiguste riski vähendamiseks,
  • suhkurtõve, osteoporoosi, seedetrakti-, neeru- ja vähktõbede ennetuseks,
  • närvisüsteemi normaalseks talitluseks,
  • vananemisprotsesside aeglustamiseks,
  • lihaste lõdvestamiseks,
  • luukoe moodustumiseks,
  • insuliini tootmiseks.

Magneesium on väga oluline organismi üldise seisundi jaoks kõikides eluetappides nii lastele, täiskasvanutele kui ka eakatele inimestele. Sellepärast on tähtis veenduda, et organismis ei tekiks kunagi selle mikroelemendi puudus.

Millised on looduslikud magneesiumiallikad?

Organism ei suuda ise magneesiumi toota, sellepärast saame seda mikroelementi toidust.  Kõige rohkem leidub magneesiumi:

  • leivas,
  • tangainetes,
  • kliides,
  • hernestes,
  • ubades,
  • pähklites,
  • petersellis,
  • tillis,
  • spinatis,
  • oblikas,
  • mustas tees,
  • kuivatatud seentes,
  • kakaos,
  • krabides,
  • krevettides,
  • merekapsas,
  • kõrvitsas.

Üksnes naturaalsetest magneesiumiallikatest paraku paljudele ei piisa. Selles on süüdi tänapäeva inimeste elutempo, kus ei ole mahti tervislikult süüa. Pealekauba, toiduainete töötlus- ja valmistusprotsessid võivad selle mikroelemendi kogust märkimisväärselt vähendada, sellepärast ei jõua organismi piisavalt magneesiumi. Kes tahab tervena püsida, neil soovitatakse täiendavalt magneesiumipreparaate tarvitada.

Jaga