Miks on D-vitamiin meie organismi jaoks oluline?

D-vitamiini nimetatakse sageli „päikesevitamiiniks“, sest organism toodab seda naturaalselt, kui meie nahk puutub kokku ultraviolettkiirgusega. Niisiis suvel on meil võimalus seda endale loomulikul viisil toota. Ent kõik ei ole nii lihtne – selleks tuleb veeta iga päev umbes 15 minutit keskpäevase päikese käes, olla võimalikult vähe riietega kaetud ja mitte kasutada päikesekaitsekreemi. Kaitsekreemid võivad nahal ultraviolettkiirguse blokeerida ning D-vitamiini loomulik tootmine peatub.

Teine probleem seisneb selles, et Leedus ei ole võimalik seda vitamiini aastaringselt naturaalsel teel saada, sest päikeselisi päevi on liiga vähe ja D-vitamiini peamist allikat – rasvast kala – ei söö me kuigi palju.

Milks on D-vitamiin oluline?

D-vitamiin on oluline paljude organismi funktsioonide normaalseks talitluseks. Siia kuuluvad:

  • luude seisund,
  • lihasfunktsioon,
  • hammaste seisukord,
  • immuunsüsteemi talitlus,
  • kaltsiumi ja fosfori imendumine ja/või omastamine,
  • rakkude pooldumisprotsess.

D-vitamiini puudus avaldub tavapäraselt organismi langenud vastupanuvõimena külmetusele, viiruslikele ja põletikulistele haigustele. Seega tihti esinevad külmetushaigused on peamine märk, et organismis on selle vitamiini puudus.

Teine sagedasti ilmnev sümptom on väsimus, apaatia ja uimasus. Mõnikord võivad esineda seljavalu, juuste väljalangemine või haavade aeglane paranemine.

Kus leidub D-vitamiini?

Üks peamisi D-vitamiini naturaalseid allikaid on rasvane kala, kuid see toiduaine satub meie söögilauale üpris harva. Neile, kes kala ei armasta, võiks alternatiiv olla munarebu. Taimetoitlastele ja veganitele, kes neid toiduaineid ei söö, võib D-vitamiini allikas olla sojapiim.

D-vitamiini peamised looduslikud allikad:

  • lõhe,
  • heeringas,
  • sardiinid,
  • tuunikala,
  • seened,
  • teravili, kaerahelbed,
  • munarebu,
  • lehmapiim,
  • sojapiim,
  • apelsinimahl.

Spetsialistide väitel on väga keerukas varustada organismi aasta ringi naturaalselt vajalikus koguses D-vitamiiniga, sellepärast soovitatakse täiendavalt tarvitada D-vitamiiniga toidulisandeid. Kui vereanalüüsist selgub, et organismis on selle vitamiini puudus, määratakse spetsiaalne ravikuur, mille käigus tarvitatakse väga suures annuses D-vitamiini.

Jaga